Restaurant Fortuyn: “We konden iets doen tegen het eindeloze geklaag van veel mensen.”

In deze serie interviews kijken we samen met een aantal deelnemers terug op de verschillende edities van de kookboeken die door Horecakookboek zijn gemaakt.
‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ werd in de donkere corona-dagen vlak voor kerst 2020, midden in de lockdown, als eerste in Haarlem gelanceerd. De Haarlemse editie heeft na aftrek van alle kosten meer dan 100.000 euro opgebracht. Dit is verdeeld onder alle deelnemende zaken. Inmiddels zijn kookboeken in Leiden, Utrecht en Den Haag verschenen.

In deze aflevering is het de beurt aan Erik Schotanus, mede-eigenaar van Restaurant Fortuyn en het nabij gelegen Dodici aan de Grote Markt in Haarlem.

Op welke manier heb je (destijds) gehoord over het horeca kookboek?

Het kwam via de mail. Normaal ben ik niet zo van de mailgroepen, maar dit was wel een héél leuk idee. Het gaf een inkijkje in andere restaurants, wat meestal niet zo snel gebeurt. Maar het boek was ook goed voor bijvoorbeeld mensen die nieuw in een stad komen wonen, zoals een bevriende makelaar het zei. En ik kende één van de initiatiefnemers, leuke gozer.

Wat was voor jouw zaak de aanleiding mee te willen doen?

De voornaamste aanleiding was de positiviteit van het concept, en de gezamenlijkheid vonden we ook leuk. We konden iets doen tegen het eindeloze geklaag van veel mensen, want daar kan ik helemaal niets mee. De mogelijke opbrengsten waren bijzaak, wij dachten “baat het niet, dan schaadt het ook niet”.

Wat was de verwachting tav. het meedoen aan het horeca kookboek?

Ik wil niet boos zijn, ik wil iets doen wat leuk is. Wij wilden met onze bijdrage aan het boek een positief verhaal vertellen. We zagen het als een mooi cadeau voor bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst – het hele idee had gewoon een goeie vibe.

In hoeverre is deze verwachting uitgekomen?

Ik zal je vertellen dat we laatst nog een hele groep hadden – een familie – die allemaal recepten thuis hadden gemaakt. Dat is nog eens positief!

Welke reacties heb je gekregen op het horeca kookboek?

Wij hebben een goede band met veel van onze vaste gasten en zij hebben ons verteld dat ze het fijn vonden te kunnen helpen door het kopen van het boek. Het gaf ze de mogelijkheid iets te kunnen doen. Dat vond ik een heel mooie reactie.

Hoe kijk je terug op het horeca kookboek?

Het was gewoon erg leuk en fijn om mee te doen. Het idee was vanaf dag één duidelijk, dus het was ook een helder verhaal. Er liggen nog steeds boeken bij ons in de restaurants, die worden nog steeds gegeven en verkocht. Ik zie het boek als een mooi gereedschap, op die manier.