Restaurant de Zeeuw: “Heel bijzonder om met meerdere collega’s in een lokaal boek te staan.”

In deze serie interviews kijken we samen met een aantal deelnemers terug op de verschillende edities van de kookboeken die door Horecakookboek zijn gemaakt.
‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ werd in de donkere corona-dagen vlak voor kerst 2020, midden in de lockdown, als eerste in Haarlem gelanceerd. De Haarlemse editie heeft na aftrek van alle kosten meer dan 100.000 euro opgebracht. Dit is verdeeld onder alle deelnemende zaken. Inmiddels zijn kookboeken in Leiden, Utrecht en Den Haag verschenen.

In deze aflevering is het de beurt aan Jeroen de Zeeuw van Restaurant de Zeeuw, gevestigd in een charmant hoekpand in hartje Haarlem. restaurantdezeeuw.nl

Jeroen en Janine de Zeeuw van Restaurant de Zeeuw

Op welke manier heb je (destijds) gehoord over het horeca kookboek?

Ik ben benaderd door de initiatiefnemers en werd meteen enthousiast. Zó enthousiast zelfs, dat ik een vriend heb voorgesteld als vormgever voor het boek. Ze zijn ook echt met hem in zee gegaan en zie het resultaat!

Wat was voor jouw zaak de aanleiding mee te willen doen?

Ik vond het in de onverwachte en voor de horeca superlastige coronatijd een zogezegde no brainer. Het voorstel was: no cure, no pay. Dus ik dacht: waarom zou ik nee zeggen? Bovendien was het een goede samenwerking met fijne mensen die ons in moeilijke tijden een warm hart wilden toedragen. In mijn ogen een absolute win-win situatie.

Wat was de verwachting tav. het meedoen aan het horeca kookboek?

Er was niet echt een verwachting, we vonden het een goed idee om mee te doen en zo wat positiviteit te genereren tijdens de donkere coronadagen. Daarnaast was er de optie op een extra verdienste die eruit zou kunnen komen, met de nadruk op ‘kunnen’ omdat dit logischerwijs afhankelijk was van de afzet en omzet. Maar dat was geen drijfveer of extra motivatie voor ons. We vonden het gewoon leuk om te doen.

In hoeverre is deze verwachting uitgekomen?

De verwachting is voor ons meer dan uitgekomen, omdat we een goede communicatie hadden naar buiten toe. We kregen ook nog een leuk bedrag, waar we niet op gerekend hadden omdat we het ook nooit zo bekeken hadden. Het kostte ons een beetje tijd, maar niet meer dan dat, dus áls er wat uit zou komen was het mooi meegenomen. Kortom: alles wat je krijgt is winst en daarbij, het initiatief zelf verdient volgens mij een dikke pluim.

Welke reacties heb je gekregen op het horeca kookboek?

Veel van onze gasten hebben het boek gekocht, ze vonden het super dat we het zelf aan het promoten waren. Dat was weer goed voor de verkoop. Daarnaast is het leuk en bijzonder om met meerdere collega’s in een lokaal boek te staan, dat in een bijzondere tijd is uitgegeven. Echt iets wat je niet snel vergeet.

Hoe kijk je terug op het horeca kookboek?

Mijn visie is: je moet iets doen omdat je het leuk vindt. Als je nergens op rekent, valt het namelijk altijd mee. Of, zoals ze bij de Olympische spelen zeggen: “meedoen is belangrijker dan winnen.”

Restaurant de Zeeuw