Restaurant de Klok: “Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar tanden erin en gaan.”

In deze serie interviews kijken we samen met een aantal deelnemers terug op de verschillende edities van de kookboeken die door Horecakookboek zijn gemaakt.
‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ werd in de donkere corona-dagen vlak voor kerst 2020, midden in de lockdown, als eerste in Haarlem gelanceerd. De Haarlemse editie heeft na aftrek van alle kosten meer dan 100.000 euro opgebracht. Dit is verdeeld onder alle deelnemende zaken. Inmiddels zijn kookboeken in Leiden, Utrecht en Den Haag verschenen.

In deze aflevering is het de beurt aan onze ‘local Hero’ uit Leiden, Marvin van der Bent van Restaurant De Klok in de Leidse binnenstad. Hij trok de kar in de sleutelstad en heeft mede dankzij zijn inzet en doorzettingsvermogen een prachtig bedrag weten op te brengen voor de Leidse deelnemers.

Restaurant De Klok in Leiden

Op welke manier heb je (destijds) gehoord over het horeca kookboek?

Eén van de initiatiefnemers kwam hier in Leiden op straat in gesprek met een collega van een stukje verderop. Die collega heeft hem vervolgens naar ons gestuurd en zo zijn wij weer terechtgekomen in het horecakookboek.

Wat was voor jouw zaak de aanleiding mee te willen doen?

Met alle horecasluitingen door corona voelden wij ons totaal machteloos en we wilden iets doen, gewoon íets – het maakte niet zoveel uit wát. Want je moet altijd doen wat je kunt doen. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar tanden erin en gaan! We hadden er natuurlijk ook tijd voor … helaas kan ik wel zeggen.

Wat was de verwachting tav. het meedoen aan het horeca kookboek?

Onze insteek was: we zien het wel. We hadden het Haarlem-boek gezien en het één en ander gepeild bij collega’s. Iedereen was positief! Verder hadden we geen grote verwachtingen, het was gewoon gassen en top om íets te kunnen doen.

In hoeverre is deze verwachting uitgekomen?

Eerlijk gezegd hadden we, laten we zeggen, gehoopt op meer verkoop – ook op meer activiteit hieromheen van collega’s uit de sector. Ik denk dat daar meer uit te halen was geweest. Maar wij zijn een jong bedrijf en voor ons was de netwerkfunctie ook heel belangrijk, dat heeft goed gewerkt voor ons.

Welke reacties heb je gekregen op het horeca kookboek?

We hebben heel veel positieve reacties gehad, in alle gradaties. Er zaten ook een paar cynische berichten bij, maar daar kan ik niet zoveel mee. Dus die laten we lekker links liggen en we focussen op de positieve boodschappen.

Hoe kijk je terug op het horeca kookboek?

Als … iets wat ik hoop nooit meer te doen! Haha, je snapt wat ik bedoel – het was een mooi idee en we hopen dat het nooit meer nodig is. Maar zonder gein, we zijn trots op het resultaat en op de verkoop en ik kijk terug op een geslaagd project.