/ Pers

Pers

HORECA KOOKBOEK WIL 1 MILJOEN EURO
NAAR DE LOKALE HORECA BRENGEN

Drie Haarlemse ondernemers zijn een initiatief gestart om minimaal 1 miljoen euro te verdienen voor de
Nederlandse horeca. De verkoop van signature dish kookboeken per stad, samen met sponsoring van lokale
bedrijven, moet hiervoor gaan zorgen. Horeca Kookboek brengt op 23 december hun eerste boek
‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ uit, waarmee ze de deelnemende Haarlemse horeca steunen.
Inmiddels wordt het concept uitgerold door twintig grote steden van Nederland.

Achtergrond

“Na weer een lockdown en financiële klap voor de horeca wilden wij een manier bedenken om de horeca bij de mensen thuis te brengen, net even anders dan menu’s of afhaalmaaltijden”, zegt een van de drie oprichters Max Caminita van Restaurant Morris in Haarlem. “Een idee om de Haarlemse Horeca een steun in de rug te geven in de vorm van een fraai vormgegeven kookboek.” De opbrengst minus de kosten van de verkochte boeken wordt verdeeld over de deelnemende zaken. Door hulp van sponsoren worden de kosten zo veel mogelijk gedekt zodat de opbrengst maximaal is. Ieder deelnemend restaurant krijgt de ruimte om twee signature dishes aan te leveren en hiermee hun zaak te vertegenwoordigen. Elke deelnemende bar krijgt de gelegenheid om één pagina te vullen. Door de aanschaf van het lokale kookboek kunnen inwoners en bezoekers van de stad een stukje horeca in huis halen en tegelijkertijd hun favoriete restaurant of bar steunen. 

Het idee

De eerste druk van ‘De Haerlemsche Gastronomie Thuis’ komt in een oplage van 10.000 stuks, waarvan al meer dan de helft binnen een week is verkocht. Dit gegeven bracht Max samen met grafisch vormgever Merlijn Viersma en internetondernemer Daniel Feldbrugge op het idee om dit concept verder uit te rollen in de rest van het land, want overal kan de horeca wel wat extra hulp gebruiken. Het doel is om door heel Nederland boeken te verkopen en op die manier in totaal minimaal 1 miljoen euro te kunnen verdelen over alle deelnemende horecazaken. 

De uitwerking

In Haarlem hadden de mannen van idee tot deurmat 25(!) dagen nodig. Hiermee creëren zij een groot momentum en kunnen zij snel uitkeren. “We willen sneller zijn dan de NOW-regeling”, zegt Daniel met een lach. Doordat de gehele redactie (van vormgeving, eindredactie tot het hele online gedeelte) in eigen huis gebeurt kunnen zij het proces verfijnen en snel schakelen. Er is nog niet eerder zo snel een kookboek met meer dan 50 betrokken partijen ontwikkeld. Middels de kennis die is opgedaan in Haarlem verwachten zij, dankzij het efficiënt ingerichte platform, nog sneller te werk te kunnen gaan.

Deelnemende steden

Na het succes in Haarlem wordt het concept voor de kookboeken verder uitgerold in onder andere Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Zwolle, Rotterdam, Maastricht en Leiden.