/ / “Laat wijn leuk zijn!”

“Laat wijn leuk zijn!”

Wijnimporteur en familiebedrijf Vinites verzorgt voor alle edities van het Horeca Kookboek de wine-pairing. Een passende wijn bij de recepten die door de horecazaken zijn aangeleverd. In een aantal interviews kijken we samen met rayon managers uit de regio’s Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag naar het werken bij Vinites. Aan het woord is Maxime, Rayon Manager Horeca regio Leiden/Den Haag.

Vertel: hoe en wanneer ben je bij Vinites komen te werken?

Ik werkte in de wijnsector en raakte daardoor bekend met Vinites. Ik vond het een enorm
leuk bedrijf, heb de stoute schoenen aangetrokken en ben met ze gaan praten. Dat was een
goed idee, want het heeft ertoe geleid dat ik in augustus 2019 de overstap heb gemaakt en
begonnen ben bij Vinites.

Niemand is onmisbaar, maar waarom ben jij onmisbaar voor Vinites?

Tjonge wat een vraag… ik geloof dat ik goed pas binnen het team. Daarnaast denk ik dat ik
een goede relatiebouwer ben. Klanten zijn voor mij geen nummertje, maar écht een relatie.
Ook tijdens de coronaperiode heb ik de contacten goed onderhouden en geprobeerd ze te
steunen met creatieve ideeën. Dat werd zeer gewaardeerd, en de relaties zijn daardoor zelfs
versterkt.

Heb je een leukste herinnering of anekdote uit je carrière bij Vinites die je met ons kan delen?

Eigenlijk is ieder teamuitje of event dat wordt georganiseerd superleuk. Ik moet er nog
steeds aan wennen hoe iedereen dan lekker zichzelf is, zich goed uitleeft en behoorlijk gek
kan doen. Maar ik zeg erbij: what happens during de teamuitjes… stays within the team!

Over tot de orde van de dag. Hoe ziet een etmaal werk van Maxime eruit?

Ik ben veel tijd bezig met het meedenken met en het uitwerken van allerlei wensen en
ideeën van klanten. Dat kunnen bestaande klanten zijn, maar ook potentiele klanten, zoals
nieuwe restaurants. Daarnaast ben ik veel on the road, voor bijvoorbeeld een kennismaking,
proefafspraak of een bespreking over de wijnkaart. Ik heb heel veel contact met de horeca
in mijn regio, over wijnkeuzes en -adviezen. Dit specifieke maatwerk is iets dat mij nooit
verveelt.

Over regio’s gesproken: is er verschil merkbaar en wat betekent dat voor Leiden, Den Haag en Utrecht?

Persoonlijk vind ik het verschil tussen Leiden en Den Haag niet zo heel groot. Utrecht valt
onder de regio van mijn collega Thomas Severs, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen. Ik kom zelf uit de regio Leiden, daardoor ken en snap ik de Leidse horecaondernemers. Ik durf
wel te zeggen dat ik ook het Leidse type horecagast begrijp, ik ben er in ieder geval heel
bekend mee. Leiden is natuurlijk een studentenstad, dus gemiddeld loopt hier een iets
jonger publiek rond dan in bijvoorbeeld Den Haag. Een betaalbare Pinot Grigio op de kaart
gaat dan ook logischerwijs erg hard in mijn regio.

Hoe zit het met je ambities voor de toekomst, op korte en langere termijn?

Ik leef in het moment en streef ernaar dat voorlopig ook zo te houden, haha. Op de korte
termijn wil ik daarom de horecaondernemers met wie ik in contact ben simpelweg blij
maken met een mooie wijnkaart. Daarnaast zou ik zoveel mogelijk mensen – en dan heb ik
het over zowel personeel als restaurantgasten – ietsje ‘wijnwijzer’ willen maken, zodat ze
weten wat ze lekker vinden om te drinken. Want op die manier kunnen ze er pas echt goed
van genieten. En voor de toekomst zou ik iedereen willen meegeven: er is veel meer te
ontdekken dan het cliché van ‘een droge witte wijn’!

Er zijn best wat verantwoordelijkheden rondom wijn- en alcoholgebruik. Hoe ga je daarmee om als Vinites medewerker en kun je iets vertellen over jullie Wine in
moderation-project?

Mijn allereerste bezoekje aan een producent was aan Van Nahmen, maker van een
alcoholvrij alternatief. In het begin dacht ik nog even: hoe kunnen ‘sappen’ nou interessant
zijn? Het woord zelf klinkt al niet heel spannend. Maar ik raakte toch opvallend snel
overtuigd. Deze drank zit kwalitatief gewoon goed in elkaar. Daarbij worden alcoholvrije
alternatieven überhaupt steeds belangrijker. Van Nahmen draagt daar op een mooie,
eigenzinnige manier aan bij. Het is natuurlijk heerlijk om een glas wijn te nemen, maar het
motto is: met mate, zodat je er optimaal van geniet. Wine in moderation gaat over
verantwoorde wijnconsumptie. Wij geloven daarin en promoten daarom deze campagne
van harte.

Waarom is het speciaal leuk voor Vinites te werken?

Werken bij Vinites voelt alsof je deel bent van één grote familie. Dat merk je, omdat je over
alles kan praten en altijd jezelf kunt zijn. Dat vind ik erg waardevol en bijzonder. Ik ben de
hele dag bezig met wat ik het liefst doe en dan ook nog eens met een geweldige groep
mensen om me heen. Wat wil je nog meer?

Als advocaat van de duivel: heb je een lievelingswijn? Of op z’n minst eentje die je ons kunt aanraden?

Tja, ik heb natuurlijk veel te veel lievelingswijnen… maar ik zal een poging doen. Momenteel
is een van mijn lievelingswijnen met zekerheid de Costaripa Rosamara, en afgelopen zomer
ben ik tot mijn grote vreugde op bezoek geweest bij dit mooie wijnhuis. Rosamara is een
rosé met een tikje houtlagering, hetgeen hem nét iets meer body geeft. Deze wijn is heerlijk
toegankelijk voor iedereen en past gastronomisch bijna overal bij. Maar de Rosamara geeft
ook een belangrijke en leuke boodschap mee, namelijk: rosé is niet alleen voor de zomer,
maar voor het hele jaar.

Heb je ten slotte nog een uitsmijter met betrekking tot wijn? We zijn heel benieuwd …

Daarover kan ik kort zijn: laat wijn leuk zijn!

Soortgelijke Berichten