“Inspireer je relaties, think different”

Wijnimporteur en familiebedrijf Vinites verzorgt voor alle edities van het Horeca Kookboek de wine-pairing. Een passende wijn bij de recepten die door de horecazaken zijn aangeleverd. In een aantal interviews kijken we samen met rayon managers uit de regio’s Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag naar het werken bij Vinites. Het woord is aan Argo, Rayon Manager Horeca regio Den Haag en Leiden.

Vertel: hoe en wanneer ben je bij Vinites komen te werken?

Jeetje, even terugdenken. Het was januari 2016, toen ik bij Vinites begonnen ben. Ik heb in
het verleden vijf jaar op Curaçao gewoond, een fantastische tijd. De laatste drie jaren
daarvan werkte ik voor de The Wine Factory Curaçao, een van hun distributeurs was Vinites.
Toen wij teruggingen naar Nederland heb ik de wijnlijsten per distributeur eens ingekeken.
Wat bleek? Zeventig procent van de wijnen waarmee ik het liefste werkte waren de wijnen
van Vinites. Naar aanleiding daarvan zijn we in gesprek gegaan en na een korte tussenstap
ben ik ook daadwerkelijk bij Vinites terecht gekomen. En wat nou het leuke was: diezelfde
The Wine Factory Curaçao werd toen weer een klant van mij!

Heb je een leukste herinnering of anekdote uit je carrière bij Vinites die je met ons kan delen?

Gevaarlijke vraag … ik heb vele anekdotes namelijk. Vinites voelt als één grote familie, ik kan
daarom heel veel leuke voorvallen aanhalen. Zowel in- als extern. Maar eentje is wel
speciaal leuk om te vertellen. Omstreeks mijn derde maand was ik op kantoor en daar kwam
de oprichter, Eddy de Boer, naar me toe. Hij zei: “Argo, zou het een idee zijn wanneer jij
Curaçao erbij zou pakken, gezien je verleden?” Maar ja, ik was in m’n uppie in het rayon
Zuid-Holland. Dus ik zei hem dat ik niet voor me zag hoe ik die klus zou kunnen klaren. Zijn
eenvoudige antwoord was: “Het was eigenlijk geen vraag.” Met een héle grote lach erbij
natuurlijk! Daarop zei ik weer: “Ach, er is toch een tijdsverschil van 5 á 6 uur. Ik doe het er
wel bij in de avonduren.” En daarmee was de deal gesloten, haha.

Niemand is onmisbaar, maar waarom ben jij onmisbaar voor Vinites?

Onmisbaar ben ik niet, maar misschien wel ruimdenkend. Mede ook door mijn Curaçao-
ervaring, waarover ik hierboven vertelde. Het is natuurlijk wel handig wanneer je zo’n regio goed kent. Vandaar ook dat Eddy ‘m er meteen inkopte destijds!

Over tot de orde van de dag. Hoe ziet een etmaal werk van Argo eruit?

In de ochtend ben je bezig met administratie, zeker van vroeg tot een uurtje of tien.
Daarnaast: het ophalen van proefflessen en andere dagelijkse taken om je werk überhaupt te kunnen uitvoeren. Voor de rest zit je op de weg, voor klantbezoeken en het proeven van
bijvoorbeeld wijn-spijscombinaties. En dat gaat zo door tot in de avonduren, waarin je ook
nog wel eens winemakers diners doet. Dan bezoek je met wijnmakers van over de hele
wereld de klanten en organiseer je een winemakers diner. Dat is hartstikke leuk natuurlijk,
je eindigt zomaar met een presentatie voor 40 á 50 man, inclusief een wijn-spijs combinatie.
Kijk, als je dit werk doet, zie je het niet als werk. Wij doen dit omdat we het leuk vinden, het
is een hobby. En als het een hobby is, dan gaat veel automatisch.

Over regio’s gesproken: is er verschil merkbaar en wat betekent dat voor Leiden, Den Haag en Utrecht?

Mijn regio is Den Haag en omstreken, maar het is lastig hier iets over te zeggen. Want iedere
relatie heeft zijn eigen keuken, zoals bijvoorbeeld Chinees of Libanees, en dan werk je
natuurlijk ook met Chinese of Libanese kruiden. En wat past daar nou goed bij? Wat wel zo
is: veel klanten in mijn regio durven out of the box te denken. En als je dat doet, dan durf je
ook wel een uitstapje te maken naar, noem eens wat, een Bulgaarse wijn. Die kunnen ze aan
tafel presenteren, omdat ze én het lef hebben én ook de training van ons hebben gehad.
Dus het ligt denk ik niet zozeer aan de regio, maar meer aan de klant, de mensen en aan de
zaak zelf. Met anders zijn of anders denken behaal je ook meer liefde en ervaring uit je
werk.

Hoe zit het met je ambities voor de toekomst, op korte en langere termijn?

Voor mij is ambitie: kijken hoe de branche zich ontwikkelt. Ik zei al, ik probeer vaak anders
te denken of anders te zijn. Out of the Box. Inspireer je relaties, think different. Daar ligt mijn
ambitie, continue inspireren en dat uit te bereiden. Dus zowel op de korte als de langere
termijn. Het is mijn doel de professionaliteit in de markt te houden en de ontwikkelingen bij
te benen. En te inspireren om onderscheidend te zijn.

Er zijn best wat verantwoordelijkheden rondom wijn- en alcoholgebruik. Hoe ga je daarmee om als Vinites medewerker en kun je iets vertellen over jullie Wine in
moderation
-project?

Het project is een fantastische ontwikkeling en die steun ik van harte. Hoe je omgaat met
alcoholgebruik? Er is meer in deze wereld dan laten we zeggen ‘kouwe sales’. We kijken
altijd groter. Het staat niet eens op onze site, maar wij supporten bijvoorbeeld ook het
Fonds Slachtofferhulp bij de Dam tot Dam loop van Amsterdam. Dan halen we daar geld
voor op. Heel Vinites wordt automatisch meegenomen in dit soort initiatieven en
ontwikkelingen, en ik dus ook. Ik sta erachter en het is belangrijk dat we dit continue blijven
doen.

Waarom is het speciaal leuk voor Vinites te werken?

Ik zei al eerder dat Vinites voelt als één grote familie. Dat is niet vanzelfsprekend, maar wel
heel erg leuk! Dit in combinatie met de grote passie die ik voel voor mijn dagelijks werk en
de vrijheid die ik heb om het zelf in te vullen, maakt mijn job bij Vinites echt fantastisch.

Als advocaat van de duivel: heb je een lievelingswijn? Of op z’n minst eentje die je ons kunt aanraden?

Zullen we nu stoppen met het gesprek? Haha! Ik zal eerlijk zijn: ik ben een emotiedrinker.
Dat houdt in dat wanneer ik bijvoorbeeld met mijn vriendin op de bank zit, ik zin heb in een
bepaalde wijn. Maar als mijn vriendin voorstelt nog wat lekkers op tafel te zetten, dan
bedenk je toch automatisch welke lekkere wijn daarbij past. In de zomer bij lekkere BBQ kan
het zo maar zijn dat ik zin heb in een dikke rode wijn, terwijl het niet per se past bij het
gerecht, haha. En in de winter drink ik ook graag een rosé. Maar een goede bubbel van het
wijnhuis Raventós i Blanc uit Catalonië, Spanje gaat er altijd in.

Heb je ten slotte nog een uitsmijter met betrekking tot wijn? We zijn heel benieuwd …

Laat jezelf eens verrassen, denk eens anders qua wijn-spijs combinatie. En blijf verantwoord
drinken!