/ / “Het voelt heel familiair op de werkvloer”

“Het voelt heel familiair op de werkvloer”

Wijnimporteur en familiebedrijf Vinites verzorgt voor alle edities van het Horeca Kookboek de wine-pairing. Een passende wijn bij de recepten die door de horecazaken zijn aangeleverd. In een aantal interviews kijken we samen met rayon managers uit de regio’s Haarlem, Leiden, Utrecht en Den Haag naar het werken bij Vinites. Aan de beurt is Thomas, Rayon Manager Horeca regio Utrecht.

Vertel: hoe en wanneer ben je bij Vinites komen te werken?

Ik kwam te werken bij Vinites op 1 oktober 2018, dus nu drie jaar op de kop af. In het
verleden heb ik zakengedaan met Vinites, ik werkte namelijk in de horeca. Ik heb vijftien
jaar in de horeca gewerkt, waarvan acht jaar als sommelier. Via de socials zag ik op een dag
een vacature openstaan. Op dat moment zat ik niet lekker op mijn plek en had ik al een paar
jaar de stille ambitie om de sales in te gaan. Na een goed gesprek werden er spijkers met
koppen geslagen en werden mijn sales-ambitie, wijnkennis en horeca-achtergrond verenigd
in een nieuwe baan bij Vinites.

Niemand is onmisbaar, maar waarom ben jij onmisbaar voor Vinites?

Iedereen kan misbaar zijn, maar wanneer je het hebt over competenties dan zie je wel dat
mijn wijnkennis en horeca-ervaring een goede combinatie is. Dat werkt dus. In het begin
vond ik het lastig mijn eigen kennis naar de achtergrond te zetten, maar uiteindelijk is het
doel toch klanten op een persoonlijke manier verder te helpen en beter te maken dan dat ze
zijn. Ik heb geleerd goed te luisteren en daardoor te kunnen anticiperen naar de wensen van
onze klanten.

Heb je een leukste herinnering of anekdote uit je carrière bij Vinites die je met ons kan delen?

Wat ik heel gaaf vond was mijn eerste werkdag, die was tijdens een najaarsproeverij. Ik
moest om 9 uur in Rotterdam zijn, ik kwam uit Amersfoort en als horecamedewerker is
vroeg opstaan echt een dingetje. Ik zat me op te vreten in de file, maar was gelukkig op tijd.
Het was mijn grote vuurdoop, want ik mocht mijn debuut maken op deze proeverij. En dan
staan er opeens 300 relaties voor je neus! Ik dacht dat ik het wel snapte, maar het was een
behoorlijke uitdaging. Als ‘vliegende kiep’ kon ik overal helpen, maar ik mocht ook zoveel
mogelijk wijnen proeven. Er stonden daar wel 150 van de 1.000 Vinites-wijnen open en ik
ging als een leergierige Sommelier te werk. Mijn proefnotitieboekje en pen had ik in de
aanslag, om zoveel mogelijk notities en details van de geopende wijnen te kunnen noteren.

De dag is gelukkig goed verlopen, maar deze onderdompeling in wat genoemd werd ‘De
Najaarsproeverij’ zal ik niet snel vergeten.

Over tot de orde van de dag. Hoe ziet een etmaal werk van Thomas eruit?

Ik ben vooral bezig met horeca, ik heb ook een groothandel voor de horeca. Ik spreek en
bezoek mijn relaties veel, ik begin ’s morgens vanuit huis met het verwerken van mails en,
indien nodig, klanten ondersteunen bij bestellingen voor de volgende dag. Rond 12 uur
beginnen mijn afspraken met restaurants die geen lunch draaien, later op de dag bezoek ik
restaurants tussen lunch en diner in. De regio die ik mag belopen is het midden Nederland.
Je probeert natuurlijk altijd vinger aan de pols te houden met de relaties, je kunt door alle
technologie ook snel schakelen. Het komt voor dat een chef vandaag besluit een bepaald
gerecht op de kaart te zetten en dat ik daar in korte tijd een aantal wijnen bij moet zien te
zetten. Dat is natuurlijk leuk, maar soms ook flink aanpoten.

Over regio’s gesproken: is er verschil merkbaar en wat betekent dat voor Leiden, Den Haag en Utrecht?

Ik heb de eer gehad om de reeks kookboeken te voorzien van wijn-spijs, en daar merk je wel
verschil in kookstijlen per regio. Als voorbeeld: Utrecht is lange tijd wat meer no-nonsense
geweest, afgezien van een aantal zaken die al jaar en dag een hoog niveau halen en
nastreven. Maar wat leuk is om te zien en te merken is dat in de afgelopen tijd restaurants
bijgekomen zijn die duidelijke ambities hebben voor hoog niveau. Dat is heel leuk voor de
diversiteit in de stad, die zaken kunnen wij ook op een andere manier adviseren. Daar is
meer ruimte voor wijnen waar veel meer spanning in zit. Wijnen die zichzelf niet zomaar
verkopen, maar die wij onder de aandacht kunnen brengen bij restaurants die deze wijnen
op hun beurt weer goed kunnen aanbevelen bij hun gasten.

Hoe zit het met je ambities voor de toekomst, op korte en langere termijn?

Wat betreft mijn ambities streef ik ernaar mezelf te blijven ontwikkelen waar dat kan. Ik wil
zo breed mogelijk kennis en kunde vergaren, waardoor ik steeds completer word in mijn
werkzaamheden. In welk tijdsbestek deze ontwikkeling zich gaat voordoen durf ik niet te
zeggen. Ik heb het heerlijk naar m’n zin bij Vinites, ik verwacht niet dat ik snel ergens anders
te vinden ben.

Er zijn best wat verantwoordelijkheden rondom wijn- en alcoholgebruik. Hoe ga je daarmee om als Vinites medewerker en kun je iets vertellen over jullie Wine in
moderation
-project?

Vanuit de directie wordt deze richting bepaald, en in die koers en denkwijze kan ik mijzelf
goed vinden. Je hebt maar één lijf tenslotte. De huidige trend laat duidelijk een verschuiving
zien naar bewustere wijnconsumptie, mensen kiezen steeds vaker voor kwaliteit in plaats
van kwantiteit. Een betere kwaliteit wijn leeft ook echt, het is veel fijner drinken wanneer je
hier te tijd voor pakt. Ik zie ook dat alcoholvrije alternatieven zoals Van Nahmen een plek innemen, bijvoorbeeld als aperitief. Dan kun je tijdens het diner nog steeds een kleine
hoeveelheid wijn drinken, zonder dat je te veel alcohol tot je neemt. Dat soort dingen zie je
steeds vaker.

Waarom is het speciaal leuk voor Vinites te werken?

Vinites is hiërarchisch gezien een platte organisatie, dat is fijn en maakt het werk een stuk
plezanter. Er is altijd wel iemand waarmee je kunt sparren of gewoon een praatje maken,
het voelt heel familiair op de werkvloer. Wanneer je iets wil weten, kun je overal naar
binnen lopen en iedereen is heel collegiaal en open. Verder wordt er een hoop gelachen,
ook door mij.

Als advocaat van de duivel: heb je een lievelingswijn? Of op z’n minst eentje die je ons kunt aanraden?

Het is echt een kwestie van je mood. Soms wil je je laten inpalmen door een goede rode
wijn, maar soms heb je zin in de spanning van een frisse, intense wijn. Over het algemeen
gaat mijn voorkeur uit naar witte wijnen, die over een goede zuurgraad beschikken.
Gekscherend noem ik mijzelf wat dat betreft ook wel ‘zuurpruim’.

Heb je ten slotte nog een uitsmijter met betrekking tot wijn? We zijn heel benieuwd …

Wanneer je de tijd ervoor neemt zal je merken dat goede wijn leeft in je glas en je ieder
kwartier een ander verhaal vertelt. Dat is een geweldige ervaring, die ik iedereen kan
aanraden.

Soortgelijke Berichten