Het is zover; het Haagse boek ligt bij de drukker. Wat ging er allemaal aan vooraf?

Als vierde editie wordt De Haagsche Gastronomie Thuis uitgebracht. Lokale initiatiefnemers Benjamin, Charlie en Fleurie van Restaurant Yuzu in Den Haag hebben de kar getrokken en zijn op zoek gegaan naar een selectie van variërende restaurants. Uiteenlopend van bruine kroegen tot sterrenzaken. Het boek staat weer vol verrassingen. 

De horecazaken die mee wilden doen in het Haagse kookboek konden zich inschrijven via de website van Horeca Kookboek en daarna werd gezamenlijk de selectie gemaakt. De uitdaging was juist om de wat grotere zaken af te wisselen met de kleinere, de verschillende keukens samen te brengen en hiermee een uniek kookboek op de markt te zetten. Uiteraard werd gekeken naar lokale ondernemers en geen franchisenemers. 

Bij de inzendingen van de recepten merkten we dat de Hagenezen een voorliefde hebben voor inktvis, althans ze weten veel verschillende manieren te bedenken om de pulpo te bereiden. “We hebben ervoor gekozen om niet te veel regels aan de ingestuurde gerechten te verbinden, er staan 2 Saté Ajams in bijvoorbeeld maar dan wel allebei op een andere eigen wijze bereid!” zegt vormgever Merlijn. De inktvis liefhebber heeft ook keuze uit 5 verschillende bereidingen, allemaal totaal uniek. Dat is het leuke aan dit kookboek, restaurants kiezen zelf welke recepten zij graag willen delen met de klanten. 

Om de boeken in mei af te kunnen hebben, liepen we op een gegeven moment tegen een deadline aan. Aangezien de pre-order op de boeken al sinds begin april open stond, wilden we de mensen echt niet langer laten wachten dan 2 maanden. Om de ontwikkelingskosten van het boek zo veel mogelijk te dekken, moesten we hard op zoek naar sponsoren. Want wanneer de ontwikkelingskosten er uit zijn gehaald dan gaat de opbrengst direct naar de deelnemende horecazaken. En dat is natuurlijk het doel!

We kregen naast de hulp van alle deelnemende horecaondernemers ook bijzet uit onverwachte hoek voor het werven van de sponsoren, Alexander Roep (van Lokaal Duinoord) en VVD-raadslid Judith Oudshoorn gingen met elkaar de uitdaging aan; want dit moest toch wel haalbaar zijn! Net voor de deadline hadden we het nodige sponsorgeld binnen, we konden naar de drukker. 

Arjan van drukkerij Murola in Haarlem is momenteel bezig met het printen van de boeken, hij weet ondertussen wel hoe dit moet na 3 eerdere edities. Met ons spreekwoordelijke gehijg in zijn nek gaat hij zorgen dat we op uiterlijk 4 juni de boeken in handen hebben. Dan worden de boeken deze zelfde dag verstuurd naar alle mensen die de boeken thuis hebben besteld. De mensen die ervoor hebben gekozen om het boek bij een van de afhaalpunten af te halen, krijgen vanaf 5 juni de gelegenheid.

We zitten natuurlijk nog steeds met Corona-maatregelen dus in het eerste weekend moeten de afspraken worden ingepland via ons systeem, daarover ontvangt iedereen bericht.  We kijken enorm uit naar de eerste week van juni en zijn heel erg benieuwd wat jullie van het boek vinden!