De Leidsche Gastronomie Uit; de mannen achter de doorpakactie in Leiden

Voor mij zitten Hans, Stefan en Bart Jan. Groot Leidenaren en graag geziene gasten in de Leidse horeca. De drie mannen zijn een ‘doorpakactie’ gestart nadat de  De Leidsche Gastronomie Thuis is uitgebracht. Dit boek verscheen begin maart en de mannen waren van mening dat alleen het boek aanschaffen voor hen niet genoeg was om de plaatselijke ondernemers te steunen, ze besloten in april om bij alle zaken die in het boek staan langs te gaan. Vanaf 28 april mochten de terrassen weer open en vanaf 1 mei ging de actie van start. Ze laten bij iedere zaak waar ze gaan zitten ook een krabbel door het personeel in hun boek zetten. Zo maken zij het Leidse kookboek nog een stuk persoonlijker en een soort stempelkaart waar ze later met veel plezier naar terug kunnen kijken. Ik sprak de mannen over hun beweegredenen en over elkaar. De sfeer was goed en natuurlijk spraken we af in Leiden, op het terras. 

Hoe is jullie idee ontstaan?

Stefan: BJ, deze mag jij oppakken. Jij hebt het idee verzonnen!

Bart Jan (vanaf nu noem ik hem ook BJ, want dat klinkt wel heel cool): Het idee is begin mei ontstaan toen ik op het terras zat. Ik had tijdens het afhalen van mijn boek bij Bord’O ook al gevraagd of de eigenaresse een krabbel in mijn boek wilde zetten omdat ik dat gewoon leuk vond. Toen de terrassen weer open gingen vond ik het leuk om bij de zaken waar ik op het terras ging zitten om daar ook om een krabbel te vragen. Ik begon het kookboek eigenlijk automatisch als een soort lokale stadsgids te gebruiken. Ik ga natuurlijk bij de zaken langs om ze te kunnen steunen en was er van overtuigd dat ik meer mensen zou kunnen oproepen om met mij mee te doen. Ik zocht via Facebook contact met mijn vrienden Stefan en Hans. Stefan ken ik omdat ik een tijd heb samengewerkt met zijn vrouw, Hans en ik zitten al jaren bij elkaar in het hockeyteam. Zij waren meteen enthousiast over het idee om er een grote actie van te maken en we zijn gaan brainstormen. De Leidsche Gastronomie Uit was geboren!

Wat is jullie doel?

Ons doel is simpelweg om zoveel mogelijk mensen langs de horecazaken uit het boek te laten gaan en daar hun geld te spenderen. We hebben het al vaker gehad over een Nederlands record, onze stappen zijn als volgt (bron: Facebookpagina Stefan):

De actie is simpel maar hopelijk doeltreffend en behelst onderstaande stappen, in vogelvlucht, als je mee wilt helpen om de Leidse horeca te ondersteunen.

1. Ga naar de socials voor meer uitleg ( FB De Leidse Gastronomie Uit – DOORPAKKEN!  of instagram @deleidsegastronomie_uit of www.dlguit.nl )

2. Koop het boek ” De Leidse Gastronomie Thuis “

3. Bezoek de 40 horecazaken binnen een tijdsbestek van 16 maanden en laat iets in je boek schrijven.

4. Doe mee aan de gezamenlijke maaltijd eten met je groepsgenoten en verbreek het wereldrecord.

De gezamenlijke maaltijd eten op het einde wordt misschien nog een uitdaging, maar we willen na 16 maanden in ieder geval een feestje vieren met zn allen. 

Wat is jullie eigen favoriete recept uit het boek?

We gebruiken het boek niet als kookboek maar als stadsgids. Maar BJ roept ook dat de Coq Au Vin het eerste is wat hij uit het boek gaat maken. De mannen vinden het heel erg leuk om aan de hand van dit boek ook nieuwe restaurants te ontdekken en inspiratie op te doen. Anders ga je toch veelal naar dezelfde zaken en nu kom je op plekken die je enorm positief verrassen en is er weer een nieuwe favoriet aan het lijstje toegevoegd zegt Hans. 

Hebben jullie een bepaalde volgorde van het bezoeken van de restaurants?

Nu kijken we natuurlijk vooral naar fijne terrassen, maar vanaf volgende week kunnen we weer binnen zitten, de reservering voor 5 juni bij De Klok is al gemaakt. We kijken dus echt naar de setting van de zaken. Is er regen voorspeld dan zoeken we een overdekt terras, staat een zonnetje op de planning dan kiezen we een terrasje uit zoals deze (we zitten bij BFF). 2 keer per week zetten we een zaak in het zonnetje en dan is het ook leuk om daar langs te gaan. We hebben allemaal schrijfdiensten, deze week is het mijn beurt lacht Stefan tevreden. 

Een ding is zeker; deze mannen genieten volop van het feit dat de horeca weer open is. Ze hebben een heel groot hart en zijn enorm optimistisch. Ze zetten zich belangeloos is en dat siert ze enorm! Loop je door de stad en zie je 3 mannen met een tapbiertje en 1 daarvan met een gele zonnebril? Dan heb je ze gevonden. Sluit even aan, laat je boek tekenen en help ze mee om deze actie verder te verspreiden.