BURGEMEESTER JAN VAN ZANEN NEEMT EERSTE EXEMPLAAR IN ONTVANGST

Afgelopen vrijdag hebben de Haagse Burgemeester Jan van Zanen en Hans Biesheuvel de eerste exemplaren van het kookboek De Haagsche Gastronomie Thuis in ontvangst genomen. Het kookboek is een samenstelling van recepten van de 40 deelnemende horecazaken. De opbrengst minus de kosten wordt verdeeld over de deelnemende zaken. Jan en Hans vonden het een grote eer om het boek in ontvangst te mogen nemen en een geweldig initiatief.

Op de foto van links naar rechts: Burgemeester Jan van Zanen, Hans Biesheuvel, Daniël Feldbrugge

Jan van Zanen: “Een boek van ondernemers, voor ondernemers”. Net als de burgemeester heeft het initiatief zich ook via Utrecht naar Den Haag bewogen, eerder bracht Horeca Kookboek de boeken De Haerlemsche, Leidsche en Utrechtse Gastronomie Thuis uit.

De Haagsche Gastronomie Thuis
Benjamin, Charlie en Fleurie van Restaurant Yuzu in Den Haag hebben voor dit project de handen ineengeslagen met 3 Haarlemse ondernemers, om zo samen een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor de Haagse horeca. Dit doen ze aan de hand van een uniek kookboek vol met kenmerkende recepten van 40 Haagse horecaondernemers. Een kijkje in de keuken en dé uitgelezen manier om de locals te supporten. De Haagsche Gastronomie Thuis is beperkt beschikbaar en nu te bestellen.

Achtergrond
“Na weer een lockdown en financiële klap voor de horeca wilden wij een manier bedenken om de horeca bij de mensen thuis te brengen, net even anders dan menu’s of afhaalmaaltijden”, zegt een van de initiatiefnemers. Geïnspireerd door een Haarlems initiatief, hebben Benjamin van der Giezen en zijn team van restaurant Yuzu in Den Haag de samenwerking met Horeca Kookboek opgezocht. Horeca Kookboek fungeert als uitgever die per stad kookboeken met lokale recepten vanuit de horeca uitbrengt.  Het bijzondere van deze boeken is dat ze stads -of streekgebonden zijn en dat de opbrengst van de verkochte boeken minus de kosten wordt verdeeld over de deelnemende zaken. In Haarlem heeft Horeca Kookboek afgelopen maand 108.000 euro uit kunnen keren aan de deelnemende horecazaken, dit gaat het team in Den Haag overdoen. 

40 Haagse horecazaken bij elkaar
Het boek bestaat uit foto’s, beschrijvingen, tips voor bijpassende wijnen en recepten van 35 lokale restaurants en 5 cafés. In een culinaire stad als Den Haag was het geen moeilijke klus om de lijst van deelnemende zaken bij elkaar te krijgen. Er is een mooie selectie uitgekomen van afwisselende keukens, bijzondere recepten en smaakmakers. De deelnemende zaken naast Yuzu zijn: Bartine, Bierspeciaalcafé Hoppzak, Café Bistro Jules, Café De Kleine Witte, Café de Sien, Café Huppel the Pub, Callao Cevicheria Peruana, De Basiliek, De Resident, De Sushimeisjes, Ethica Restaurant, Giuliano’s, Grapes & Olives, Het Balihuisje, Impio, Jamey Bennett, La Liguria, Lapsang, Restaurant Sophia, Little Miss Sangria, Lokaal Duinoord, Palmette, Pastis, Queru Cantina Mexicana, Restaurant De Kade, Restaurant ñ, Restaurant Zebedeus, Saqsa, Glaswerk, Suzie Q, The Harbour Club, Toko Toet, Tommy’s en Zuurveen, Triptyque, Villa Ockenburgh, Vincenzo’s Osteria, Walter Benedict en Wicked Wines. De deelnemende restaurants geven allemaal 2 recepten prijs, de bars vullen hun pagina naar eigen creatief inzicht; met bijvoorbeeld een cocktail, barhap of muzieklijstje.  

Het boek is te bestellen via: https://haagskookboek.nl 

In jouw stad ook de gastronomie thuis?
Na Den Haag is het team van plan om het kookboek in meerdere steden uit te rollen. Ben jij of ken je een horecaondernemer die graag wil meedoen in een ‘Gastronomie Thuis’ in jouw stad? Neem dan contact met ons op!